czwartek, 12 marca 2015

Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki

To jest przepis, który pozwala zjeść coś słodkiego i absolutnie nie mieć wyrzutów sumienia. Mięciutkie, ciągnące w środku i chrupkie na zewnątrz ciasteczka.
Receptura łączy same zdrowe składniki: płatki owsiane, jabłka, rodzynki, siemię lniane, pestki słonecznika i otręby. Żadnego tuczącego dodatku i 100 procent satysfakcji. Od dziś możesz zjeść ciastko i mieć ciastko!

CIASTECZKA OWSIANE bez mąki i cukru

3-4 jabłka
5 daktyli lub garstka rodzynek do osłodzenia musu
1 jajko
3 łyżki oleju
1 szklanka otrębów
1 szklanka płatków owsianych
4 łyżki siemienia
4 łyżki pestek słonecznika
garsć rodzynek

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i udusić do miękkości razem z daktylami lub rodzynkami. Zblendować na gładki mus. Wymieszać mus z jajkiem i olejem, dodać wszystkie suche składniki i odstawić na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów nakładać porcje masy i spłaszczać dłonią na kształt ciasteczek. Piec 30 minut.


3 komentarze:

  1. takie domowe, zdrowe ciasteczka sa najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety znikają zbyt szybko...
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń