niedziela, 15 marca 2015

Niedzielny obiad. Szwedzkie klopsiki Köttbullar

W niedzielne przedpołudnia z wielu mieszkań dochodzi dźwięk rytmicznego rozbijania schabowych. Zazwyczaj pół godziny po tym klatki schodowe wypełniają się zapachem smażonych kotletów, znacie to? Czy u Was też króluje ten klasyk a może szukacie alternatywy? Oto moja propozycja na niedzielny obiad...

SZWEDZKIE KLOPSIKI

Klopsiki:
400 gramów mielonej wieprzowiny
jajko
bułka tarta
0,5 łyżecki mielonego ziela angielskiego
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
sól, pieprz
olej
masło

Sos:
łyżka mąki
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu Worchester
łyżeczka cukru
woda

Składniki klopsików wyrobić na jednolitą masę i formować kuleczki (im więcej masz czasu tym mniejsze...). Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć klopsiki.
Do kubka wsypać mąkę, dodać odrobinę zimnej wody i dobrze wymieszać. Kubek dopełnić wodą, dodać sos sojowy i Worchester oraz cukier. POwstałym płynem zalać klopsiki i pogotować 10 minut. Podawać z konfiturą z borówek lub żurawiną.Smacznego!


piątek, 13 marca 2015

Najpyszniejszy makaron z suszonymi pomidorami

Wybieramy się dziś do znajomych i muszę trochę odciążyć zapracowaną gospodynię. Ten przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat i choć podlega wielu modyfikacjom, niezmiennie pozostaje w naszym menu. Jest evergreen'em naszych imprez i naszych obiadów, smakuje świetnie na ciepło i na zimno.Do dzieła!

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI

300 g penne rigate lub innego grubego makaronu (tutaj cavatappi)
słoik suszonych pomidorów pokrojonych na paski
2 duże ząbki czosnku
2 duże łyżki suszonej bazylii lub pęczek świeżej
10 plasterków szynki lub boczku pokrojonych na paski
oliwa z suszonych pomidorów
Parmezan

W wersji bogatszej można dodać oliwki kalamata, marynowane karczochy, pieczoną paprykę ze słoika.

Ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Jeśli używasz świeżej bazylii, zblenduj ją z czosnkiem i kilkoma łyżkami oliwy z suszonych pomidorów na gładkie pesto i wymieszaj z resztą składników (oprócz parmezanu). Jesli używasz suszonej, lekko podgrzej na patelni oliwę z suszonych pomidorów, dodaj czosnek, bazylię i chwilę podsmaż do uwolnienia aromatów. Patelnię zestaw z ognia dodaj pokrojoną szynkę i pomidory i ewentualnie resztę dodatków.
Odcedź makaron i jeszcze gorący wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Na koniec posyp szczodrze parmezanem i świętuj!



                            



czwartek, 12 marca 2015

Ciasteczka owsiane bez cukru i mąki

To jest przepis, który pozwala zjeść coś słodkiego i absolutnie nie mieć wyrzutów sumienia. Mięciutkie, ciągnące w środku i chrupkie na zewnątrz ciasteczka.
Receptura łączy same zdrowe składniki: płatki owsiane, jabłka, rodzynki, siemię lniane, pestki słonecznika i otręby. Żadnego tuczącego dodatku i 100 procent satysfakcji. Od dziś możesz zjeść ciastko i mieć ciastko!

CIASTECZKA OWSIANE bez mąki i cukru

3-4 jabłka
5 daktyli lub garstka rodzynek do osłodzenia musu
1 jajko
3 łyżki oleju
1 szklanka otrębów
1 szklanka płatków owsianych
4 łyżki siemienia
4 łyżki pestek słonecznika
garsć rodzynek

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i udusić do miękkości razem z daktylami lub rodzynkami. Zblendować na gładki mus. Wymieszać mus z jajkiem i olejem, dodać wszystkie suche składniki i odstawić na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów nakładać porcje masy i spłaszczać dłonią na kształt ciasteczek. Piec 30 minut.