Pasta może być zwyczajnym dodatkiem do chleba, smakuje też pysznie z grzankami z bagietki.
PASTA Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH
(składniki na dwa naczynia)
4 duże cebule pokrojone w piórka
2 łyżki oliwy
600 g wątróbek drobiowych
2 małe marchewki
2 jajka na twardo
gałka muszkatołowa
sos worchester
majonez
sól, pieprz
Cebulę smażyć na małym ogniu 30 minut. Odłożyć połowę do rondla, dodać startą marchew i wątróbki, obsmażać przez 5 minut, następnie przykryć rondel i poddusić kolejne 5 minut. Pod cebulą solo zwiększyć ogień i skarmelizować ją na piękny brązowy kolor (zostawić do dekoracji).
W blenderze zmielić odsączoną wątróbkę z marchwią i cebulą oraz jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majonezem (ok. 2 łyżki) i sosem worchester (ok. 1 łyżki). Przełożyć do naczynia i posypać skarmelizowaną cebulką. Schłodzić, podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz