środa, 26 lutego 2014

Róże karnawałowe czyli bardzo tłusty czwartek

Czy to nie wspaniałe, że przez ten jeden dzień w roku pączki i faworki są pokarmem wręcz wskazanym a liczenie kalorii uchodzi za poważny nietakt? Czy można sobie wyobrazić lepszy pretekst do łasuchowania?
Niech ten tłusty czwartek będzie słodki, pyszny  i wolny od wyrzutów sumienia!

RÓŻE KARNAWAŁOWE

1,25 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżki cukru pudru
jajko
żółtko
2 łyżki miękkiego masła
łyżka mocnego alkoholu
skórka otarta z połowy cytryny

Dodatki:
cukier puder do posypania
konfitura ( może być wiśniowa lub z czarnej porzeczki)
0,5 litra oleju

Oddzielić zółtko od białka (białko przyda się do sklejania kółeczek) i wraz z resztą składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać 3 rozmiary kółeczek. Każde kółeczko ponacinać w pięciu miejscach. Środki dużych i średnich kółeczek posmarować białkiem i składać róże dociskając wszystkie trzy warstwy ciasta.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucać róże do góry nogami (dzięki temu będą bardziej przestrzenne) i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Osączyć na ręczniku papierowym.
Usmażone róże posypać cukrem pudrem a na środek każdej wyłożyć odrobinę konfitury. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz