Tato, wszystkiego najlepszego w dniu imienin!
TORT MAKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I ADWOKATEM PRZEKŁADANY KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
Ciasto:
5 jajek
150 gramów cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych lub potłuczonych płatków migdałowych
120 gramów mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka proszku do pieczenia
200 gramów maku
0,5 szklanki oleju
Krem:
330 gramów śmietanki tortowej
500 gramów mascarpone
3 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek adwokata
Dodatki:
Słoik konfitury z czarnej porzeczki
Adwokat do nasączania ciasta (łącznie ok. 400 ml)
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać minutę. Dodać zółtka i olej, wymieszać. W drugiej misce połaczyć mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wiórki, proszek do pieczenia i mak. Sypkie składniki dodać do piany i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem, posypać mąką, wlać ciasto i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Następnie przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę składników, wymieszać.
Cisto przekroić na 4 blaty. Ułożyć pierwszy blat, nasączyć adwokatem, przykryć ok. 1/4 kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć adwokatem, wyłożyć konfiturę i przykryć kolejnym. Znów nasączyć, wyłożyć 1/4 kremu i przykryć ostatnim blatem (który też nasączyć). Pozostałym kremem pokryć boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce przez noc. Świętować!
Ślicznie udekorowany ;) No i pyszny na pewno! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły wpis...Pozdrawiam bardzo serdecznie!
OdpowiedzUsuńi
A mnie on ominal....
OdpowiedzUsuńWyglada bosko... Sprobuje w przyszlym tygodniu dal mojego 40-latka....
Calus
M
Kochana M,
OdpowiedzUsuńOglądałam dziś fotki od Was i strasznie zatęskniłam...I zdjęcie przepiękne z dziadkowym ciastem. Może przyślesz przepis a ja wykorzystam Twoje zdjęcie i będziemy miały piękny post...
Kocham i ściskam,
i