piątek, 13 marca 2015

Najpyszniejszy makaron z suszonymi pomidorami

Wybieramy się dziś do znajomych i muszę trochę odciążyć zapracowaną gospodynię. Ten przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat i choć podlega wielu modyfikacjom, niezmiennie pozostaje w naszym menu. Jest evergreen'em naszych imprez i naszych obiadów, smakuje świetnie na ciepło i na zimno.Do dzieła!

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI

300 g penne rigate lub innego grubego makaronu (tutaj cavatappi)
słoik suszonych pomidorów pokrojonych na paski
2 duże ząbki czosnku
2 duże łyżki suszonej bazylii lub pęczek świeżej
10 plasterków szynki lub boczku pokrojonych na paski
oliwa z suszonych pomidorów
Parmezan

W wersji bogatszej można dodać oliwki kalamata, marynowane karczochy, pieczoną paprykę ze słoika.

Ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Jeśli używasz świeżej bazylii, zblenduj ją z czosnkiem i kilkoma łyżkami oliwy z suszonych pomidorów na gładkie pesto i wymieszaj z resztą składników (oprócz parmezanu). Jesli używasz suszonej, lekko podgrzej na patelni oliwę z suszonych pomidorów, dodaj czosnek, bazylię i chwilę podsmaż do uwolnienia aromatów. Patelnię zestaw z ognia dodaj pokrojoną szynkę i pomidory i ewentualnie resztę dodatków.
Odcedź makaron i jeszcze gorący wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Na koniec posyp szczodrze parmezanem i świętuj!



                            



3 komentarze: