środa, 4 grudnia 2013

Męski lunch. Australijska sałatka z dzikim ryżem, boczkiem i nerkowcami

Chciałam dołaczyć do akcji "Męski lunch" założonej przez GoodCookingJ i przypomniał mi się ten przepis. Nasza znajoma mieszkająca na stałe w Australii przyniosła tą sałatkę na babski wieczór a ponieważ danie nie miało konkretnej nazwy, w naszych przepisach zaistniało jako "Australijska sałatka". Jak widać nawet z babskiego wieczoru może wyniknąć męski lunch...
Sałatka jest sycąca i zdrowa a zawartość boczku sprawia, że nawet mięsożerny T nie kręci nosem na widok dzikiego ryżu...Polecam!

AUSTRALIJSKA SAŁATKA

200 gramów ryżu Basmati
200 gramów dzikiego ryżu
200 gramów boczku
150 gramów nerkowców
150 gramów słonecznika
duża garść namoczonych rodzynek
pęczek dymki
sól, pieprz

Sos: 3 łyżki octu winnego
        6 łyżek oleju
        1 łyżka sosu sojowego

Ryż Basmati ugotować na sypko np w ten sposób. Dziki ryż zalać 2 litrami wrzątku, dodać szczyptę soli, gotować 30 minut i odcedzić. Boczek i białe części dymki pokroić w drobną kostkę. Na patelni przesmażyć boczek, dodać dymkę (białe części) a na koniec dodać nerkowce i słonecznik i delikatnie je zrumienić.
Wymieszać składniki sosu.
W dużej misce wymieszać składniki sałatki (wciąż ciepłe), posypać pokrojoną dymką i polać sosem. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut aby smaki się połączyły. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Zapraszam po odbior nagrody! Prosze o kontakt:) http://goodcookingj.blogspot.co.uk/2013/12/wyniki-konkursu-meski-lunch.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie się nie spodziewałam...Taka miła niespodzianka przed Świętami! Cieszę się jak dziecko!

    PS Mail z adresem już wysłany, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń