wtorek, 3 grudnia 2013

Ziarnko do ziarnka. Doskonały ryż Basmati

Jak ugotować idealny ryż? Jak sprawić by ziarnko nie kleiło się do ziarnka?
Tej techniki nauczyłam się na kursie sushi, na którym używaliśmy ryżu o okrągłych ziarnach (Okomesan), ale wystarczyło zmienić odrobinę proporcje i sposób okazał się idealny także dla ryżu Basmati.
Płukanie i namaczanie ryżu to niemalże rytuał. Odrobina pracy a wielki efekt!

Szklanka ryżu basmati
1,5 szklanki wody (do gotowania)
szczypta soli

Ryż wsypać do miski, zalać zimną wodą i mieszać ręką kilka sekund. Wodę ze skrobią odlać. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Po płukaniu ryż namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aż zrobi się biały i straci przeźroczystość (ok. 15 minut). Ryż odsączyć na sicie, wsypać do garnka, dodać szczyptę soli i przykryć pokrywką. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie cała wodę. Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić ryż pod przykryciem 10 do 15 minut. Spulchnić widelcem i podawać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz