sobota, 22 lutego 2014

Tort makowy z kremem z mascarpone i adwokatem przekładany konfiturą z czarnej porzeczki

Ten tort był moim wielkim kuchennym eksperymentem. I choć z eksperymentami róznie bywa (szczególnie jeśli chodzi o ciasta...), ten wszedł na stałe do naszego domowego repertuaru. Jest zwieńczeniem urodzin, imienin i wszelkich dni łasucha, ale jeśli nie ma okazji do świetowania, warto taką okazję stworzyć bo to tort warty grzechu...
Tato, wszystkiego najlepszego w dniu imienin!

TORT MAKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I ADWOKATEM PRZEKŁADANY KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI

Ciasto:
5 jajek
150 gramów cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych lub potłuczonych płatków migdałowych
120 gramów mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka proszku do pieczenia
200 gramów maku
0,5 szklanki oleju

Krem:
330 gramów śmietanki tortowej
500 gramów mascarpone
3 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek adwokata

Dodatki:
Słoik konfitury z czarnej porzeczki
Adwokat do nasączania ciasta (łącznie ok. 400 ml)

Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać minutę. Dodać zółtka i olej, wymieszać. W drugiej misce połaczyć mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wiórki, proszek do pieczenia i mak. Sypkie składniki dodać do piany i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem, posypać mąką, wlać ciasto  i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Następnie przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę składników, wymieszać.

Cisto przekroić na 4 blaty. Ułożyć pierwszy blat, nasączyć adwokatem, przykryć ok. 1/4 kremu i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć adwokatem, wyłożyć konfiturę i przykryć kolejnym. Znów nasączyć, wyłożyć 1/4 kremu i przykryć ostatnim blatem (który też nasączyć). Pozostałym kremem pokryć boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce przez noc. Świętować!







4 komentarze:

  1. Ślicznie udekorowany ;) No i pyszny na pewno! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły wpis...Pozdrawiam bardzo serdecznie!
    i

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie on ominal....
    Wyglada bosko... Sprobuje w przyszlym tygodniu dal mojego 40-latka....
    Calus
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana M,
    Oglądałam dziś fotki od Was i strasznie zatęskniłam...I zdjęcie przepiękne z dziadkowym ciastem. Może przyślesz przepis a ja wykorzystam Twoje zdjęcie i będziemy miały piękny post...
    Kocham i ściskam,
    i

    OdpowiedzUsuń