Jak ugotować idealny ryż? Jak sprawić by ziarnko nie kleiło się do ziarnka?
Tej techniki nauczyłam się na kursie sushi, na którym używaliśmy ryżu o okrągłych ziarnach (Okomesan), ale wystarczyło zmienić odrobinę proporcje i sposób okazał się idealny także dla ryżu Basmati.
Płukanie i namaczanie ryżu to niemalże rytuał. Odrobina pracy a wielki efekt!
Szklanka ryżu basmati
1,5 szklanki wody (do gotowania)
szczypta soli
Ryż wsypać do miski, zalać zimną wodą i mieszać ręką kilka sekund. Wodę ze skrobią odlać. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Po płukaniu ryż namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aż zrobi się biały i straci przeźroczystość (ok. 15 minut). Ryż odsączyć na sicie, wsypać do garnka, dodać szczyptę soli i przykryć pokrywką. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie cała wodę. Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić ryż pod przykryciem 10 do 15 minut. Spulchnić widelcem i podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz