Ten dżem to idealna propozycja prezentu dla wielbicieli ostrych smaków. Ten słodko pikantny dodatek wspaniale komponuje się z serami, stanowi świetną marynatę do skrzydełek lub żeberek (wystarczy wymieszać go z kilkoma łyżkami sosu sojowego), ale znam też kogoś, kto potrafi zjeśc cały słoik tak po prostu, jako przekąskę samą w sobie...Podaruj komuś odrobinę pikanterii...Niech żyje chili!
DŻEM POMIDOROWY Z CHILI I IMBIREM
0,5 kg pomidorów
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 łyżki imbiru (startego na drobnej tarce)
8 ostrych papryczek chili
sok z dwóch limonek
200 g cukru
100 ml octu winnego
2 gwiazdki anyżu
łyżeczka soli
Pomidory, czosnek i imbir rozdrobnić w blenderze, przełożyć do rondla, dodać resztę składników i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez godzinę (należy często mieszać bo dżem lubi się przypalać). Przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić na krótko do góry dnem i czekać na radosne "klik"...Podarować komuś miłemu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz