piątek, 18 października 2013

Ketchup z dyni

Rok temu kupiłam wielką sześciokilową dynię. Nie wiem nawet dlaczego, ale jak już pisałam nie mogę się dyni oprzeć. Problem w tym, że po wykorzystaniu jej do dyniowych pewniaków (piernika, marynowanej, pieczonej z cynamonem...) nadal dużo jej pozostało...Zajrzałam więc do mistrza "google" i znalazłam przepis na ketchup z cukini link tutaj. Cukinia i dynia dwa bratanki więc zaryzykowałam...Wykorzystałam ogólne proporcje, ale doprawiłam go po mojemu. Chciałam, żeby przypominał mój ulubiony ketchup "Słodka Ania", znacie go?
W tym roku zrobiłam większy zapas bo ketchup okazał się sukcesem. Polecam!

KETCHUP Z DYNI

1,5 kg dyni, obranej i pokrojonej w kosteczkę
0,5 kg cebuli, posiekanej
1 szkl. octu
2 szkl cukru
400 g koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki soli selerowej
2 łyżeczki przyprawy "Old bay" (przepis w następnym poście)
2 łyżeczki mielonego imbiru

W garnku wymieszać dynię i cebulę, dolać kilka łyżek wody, sól i dusić aż dynia zacznie się rozpadać. Dodać ocet i cukier, gotować 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, przyprawy i dusić kolejne 20 minut. Następnie wrzący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików.


1 komentarz:

  1. Robiłam ten ketchup i potwierdzam jest przepyszny. Robi furorę wśród wszystkich którzy go próbują u mnie. Troche zachodu z ta sola selerowa i przyprawa old Bay ale warto bylo 😋

    OdpowiedzUsuń